Általános tájékoztató

Az összes mezőt kötelező kitölteni

Az üzenet küldése folyamatban van, kérem várjon...

A küldés sikerrel járt!

 • Művészeti szakmai oktatás – nappali és esti tagozaton – érettségi után

  ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

  • Művészeti szakmai oktatás – nappali és esti tagozaton – érettségi után

  MŰVÉSZETI GRAFIKUS / MŰVÉSZETI ÉS MÉDIAFOTOGRÁFUS / FESTŐ / ÖTVÖS / ARANYMŰVES SZAK

  Az OKJ képzéseket 2020-tól a szakgimnáziumokban felváltotta az ún. szakmai oktatás, amely az érettségit követően a választott szaktól függően a Budai Rajziskolában nappali időrendben és esti oktatási formában is megvalósítható.


  MIÉRT ÉPP A BUDAIBAN TANULJ?

  o   Iskolánk kizárólag képzőművészeti és design területre szakosodott művészetoktatási bázis

  o   A különböző szakok és képzési formák között szükség esetén az átjárás intézményen belül is biztosítható

  o   Vidéki diákjainknak (nappali tagozaton) segítséget tudunk nyújtani a kollégiumi elhelyezkedéshez

  o   A két évfolyamos időtartam biztosítja a széleskörű, megalapozott szakmai tudás elsajátítását

  o   Tanáraink a szakmai terület kiváló ismerői, elkötelezett művészetpedagógusok

  o   Az iskolában kis létszámú szakmai csoportokban, személyre szabott fejlesztést tudunk megvalósítani

  o   A képzés során a célzott segítségünknek köszönhetően az egyéni képességek széles spektruma bontakozik ki

  o   Diákjaink sikerrel pályáznak a hazai és külföldi művészeti egyetemekre

  o  Végzett tanulóink számára jó ajánlólevél a Budai Rajziskola, önálló szakmai munkát vállalhatnak, képzettségüket, sokrétű tapasztalataikat a szakmai körök és a megbízók elismerik

  KIKET VÁRUNK?

  Várjuk az érettségizett, továbbtanulni vágyó vagy dolgozó fiatalokat, felnőtteket, akik pályájukat a művészeti szakmák egyedi, kreatív területén képzelik el, akiknek célja a választott művészeti ág tervezői, alkotói szemléletének megismerése, a szakmai ismeretek és a szakmai gyakorlati tudás megszerzése. A képzés során megszerzett készségek, tapasztalatok felkészítik tanulóinkat a különböző hazai és külföldi művészeti egyetemek felvételi vizsgáira, illetve az önálló grafikus, fotográfus, ötvös, aranyműves, festő szakmai tevékenység megkezdésére. (Az Aranyműves szakképesítés az ötvös szakmai tudásra épülő egy éves képzési forma.)

  A 2023/2024. TANÉVBEN INDULÓ SZAKOK                          

  4 0230 01 Képző- és iparművészeti munkatárs - 2 évfolyamos szakképesítés szakmairányai:

  Képzéseink áttekintő táblázata letölthető INNEN

  A szakmai képzés feltételei

  Az oktatás középfokú szakmai képzést nyújt a szakterületen dolgozni vagy továbbtanulni szándékozóknak. A 18. életévüket betöltött tanulók, a nappali tagozatos képzésre 24 éves korukig jelentkezhetnek, az esti tagozaton korhatár nélkül, munka, egyetemi tanulmányok mellett is vállalkozhatnak a kiválasztott szakma elsajátítására. Az évfolyamok szakonkénti csoportlétszáma 8-16 fő. A képzés az oktatásért felelős minisztérium rendeletben kiadott tanév rendjéhez igazodva, szeptember 1-től június közepéig tart.   

  Az iskolarendszerű nappali képzések hétköznapokon, heti 32-34 órában, az esti képzések heti 16 órában kerülnek megszervezésre.

  A képzés elméleti és gyakorlati órái egyaránt az intézményen belül zajlanak, szakmánként több művésztanár irányításával, mely a szakmai terület sokrétű megismerését biztosítja. 

  A Művészeti grafikus, valamint a Művészeti és médiafotográfus nappali képzés órabeosztása: hétfőtől - péntekig 9-17 óra között, az esti időrendű Művészeti grafikus órabeosztása: hétfőtől-csütörtökig 16-20 óra közötti idősávban van. Az Ötvös esti tagozatos képzés első csoportja hétfőtől-csütörtökig 16-20 óra közötti idősávban elérhető, illetve a 2. csoport péntek-szombati munkarenddel is szerveződik. Az Aranyműves csoport órái péntek-szombati napokon kerülnek megszervezésre.

  A képzés költsége

  A Budai Rajziskola, mint alapítványi fenntartású intézmény nonprofit jelleggel működik. A Szimultán Kortárs Művészeti Alapítvány az intézmény fenntartójaként a saját forrásaiból finanszírozza a képzés feltételeit. Az alapítványi iskolák számára engedélyezett, támogatott szakmai képzések működését az állami - pedagógus átlagbér alapú - támogatás segíti. A képzés feltételeinek biztosításához, fejlesztéséhez, a fenntartói célok, a művészetoktatás, tehetséggondozás feltételeinek biztosításához a résztvevők alapítványi hozzájárulása is szükséges.


  A 2023/2024. tanévre az alapítványi hozzájárulás összege:

  nappali tagozaton - Művészeti grafikus szak, művészeti és médiafotográfus szak: 290 000 Ft / félév

  esti tagozaton - Művészeti grafikus, művészeti és médiafotográfus, aranyműves szak:  220 000 Ft / félév

                           - Festő és ötvös szak: 190 000 Ft / félév

   

  Pályázat alapítványi kedvezmény igénybe vételére

  Kedvezményes alapítványi fenntartói támogatásra az idei tanévben is pályázatot hirdet a Szimultán Kortárs Művészeti Alapítvány. A pályázatot a jelentkezéssel egyidőben kell benyújtani.

  A pályázat célja elősegíteni az esélyegyenlőség érvényesülését a tehetséges fiatalok művészeti képzésben való részvételének támogatásával.  

  A jelentkezési lap letölthető innen: docx és pdf formátumban.